Saturday, May 7, 2011

Hadiah yang sesuai pada Hari Ibu... ^_^

Assalamualaikum..

Pada petang yang panas ini, (huhu T_____T  sangat lah panas sehingga membuatkan otak aku menggelegak cair  dalam tempurung kepala aku nie, dok dalam aircond pon rasa macam kena angin je..masalah air cond kah ? atau bumi sudah tua ? eh..melalut sudahh...)

Ok berbalik pada tajuk Entry...Ingin aku disini memberikan tips untuk memberi  hadiah kepada Ibu kita sempena hari ibu yang sedang berlangsung pada hari ini @ mungkin esok dan pada tiap-tiap bulan Mei setiap tahun..skema je ayat ..  O.o    (sebenarnya aku tak sureTARIKH SEBENAR HARI IBU sebab dalam kalendar tulis Esok (8 Mei 2010) tapi aku tengok dan dengar   ramai yang dah sambut pada hari nie.. Takpelah, terpulang pada individu la kan..mana satu diorang nak wish janji bulan 5(Mei) WAJIB ada Hari Untuk meraikan Ibu Tercinta kita......)

1)    Bagi wish melalui sms , Call, Video Call , atau buat kad hasil kekreatifan tangan sendiri ...(btoi ke tatabahasa aku ? adehhh..) Kalau wat kad tue, terpulang la nak bagi tangan or nak decorate kat mana-mana pelusuk umah korang yang boleh bagi mak korang nampak selalu kad tue...kelass gitu...

2)    Bagi hadiah kepada emak tersayang contoh hadiah : Gelang tangan @ rantai @ cincin
( emas/siver/zhulian) yang termampu la kan...huhu, Set beg tangan dan kasut ,Baju,  Perfumes dan sebagainya....

3)   Beli sejambak bunga ros , alah yang mcam selalu kita bagi or dapat dari pakwe makwe la kan.. Tak kan la tak taw.. Selitkan la kad ucapan kat bunga tue..bagi sama emak kita ..

4)    Bawak keluar dinner.. makan makanan kegemaran emak masing-masing la kan.. Bawak g tempat makan yang menarik pastue, ade plak tempah makanan kegemaran beliau.. Mesti  mak korang terharu...

5)  Create special event kat rumah untuk sambut atau buat kejutan untuk emak korang..Beli kek pastue tulis atas kek tue ucapan bersempena HARI IBU.. .. wah sweetnyaa...!!.. Emak korang mesti menangis terharu...

6)   Lagi, yang boleh buat emak korang lagi terharu,khusus untuk anak-anak gadis la kan.. Korang masak untuk emak korang..Pastu, bagi die rasa masakan korang tue.. bagi die jadi orang 1st rasa masakan tue..Err..bagi la sedap yee.. kang tak sedap cirit birit lak emak korang.. hehehe..

7)   Emm...kalau emak korang seorang ibu yang bekerjaya, hari-hari je sibuk..belikan die hadiah selipar lembut untuk die pakai kat umah tak pun mesin pengurut kaki yee.. kesian die, asyik kerja nak sara kita...so bagi la sesuatu yang boleh bagi die relaks masa hari cuti...boleh jugak die pakai-pakai and relakskan kaki die masa ary cuti..

8)   Bawak emak korang keluar jalan-jalan, layan die macam puteri 1 hari tue je.. luangkan masa dengan die.. sehari je pon.. itupon kalau korang tak sibuk la kan..

9)   Cara yang paling kreatif ... if korang study or kerja jauh.. wat la video untuk emak aka ibu korang.. luahkan segalanya dalam tue..jadikan satu CD.. pastue, pos untuk emak yang ade kat kampung..kalau tak nak jadikan CD, wat macam Abg AnwarHadi  dan Abg MatLufti selalu wat tue.. upload dalam Youtube then soh emak korang tengok.. hehe..

10)  Yang kesepuluh.. Tolong emak korang wat keja rumah !! biar die rehat masa Hari Ibu.. Korang masak,basuh baju,basuh pinggan dan segalanya yang berkaitan kerja rumah... Biar la die rehat pada hari ibu.. selalu die je yang buat.. kan,kan,kan..?? hehehe.. (cara paling save tak perlu keluarkan duit, Cuma guna tenaga!) hehe.. mesti mak korang terharu punya... cayalarr..

Kalau boleh semua aku nak wat masa Hari Ibu.. Tapi ade yang aku masih belom termampu untuk sediakan dan buat...apakan daya... kalau korang ade cara tersendiri its ok laa.. =)
Semua nie untuk rujukan suka-suka je... =))

p/s: Hepy Mother’s Day mom !! Saya Sayang Mak Saya !!



No comments:

Post a Comment

Post a Comment